Eind juni 2020 was het een paar dagen volop in het nieuws in Nederland: onrust op Curaçao met rellen en plunderingen. Bijna tegelijkertijd werden vanwege de corona-situatie maatregelen aangekondigd voor de toeristen die naar Curaçao willen voor een vakantie. Kun je deze zomer als toerist nog wel veilig naar Curaçao? Het is deze periode de meest gestelde vraag aan NaarCuracao.com en daarmee is het onderwerp wel een blog waard.
Rellen & corona
Op 25 en 26 juni 2020 was het één van de hoofd-items in het nieuws op de Nederlandse tv: onrust op Curaçao. Beelden van Fort Amsterdam (waar de regering van Curaçao zit) dat bestormd werd en rellen in de stad. Jongeren die een politiewagen omgooiden, overal brandjes en enkele plunderingen. Hierdoor leek het even of heel Curaçao in chaos was beland.
Corona op Curaçao
Daarnaast zitten we natuurlijk ook nog midden in de wereldwijde corona-pandemie. Door corona kwam vrijwel heel Curaçao even stil te staan. Met veel nieuwe werklozen tot gevolg en een explosie aan voedselpakketten die uitgedeeld moesten worden. Gelukkig gaat het zowel op Curaçao als in Nederland weer beter qua corona. Goed genoeg dat Curaçao het besluit heeft kunnen nemen om per 1 juli weer toeristen uit o.a. Nederland toe te laten. Alleen de voorwaarden waar de toeristen aan moesten voldoen, daar werd niet heel duidelijk over gecommuniceerd door Curaçao.
Negatieve beeldvorming
Het gevolg van deze ontwikkelingen: volop berichten op social media. Curaçao-liefhebbers in Nederland deelden op social media massaal de Curaçaose vlag met twee traantjes in plaats van de twee sterren. Toeristen die zich openlijk afvroegen of het nog wel veilig was om voor je vakantie naar Curaçao te gaan vanwege de rellen en de enorme werkloosheid. Bewoners van Curaçao die geschokt waren over de rellen in hun anders zo mooie paradijsje en hun frustratie daarover uitten. Toeristen die niet de juiste informatie konden vinden over de gestelde eisen m.b.t. corona of hun beklag deden dat die maatregelen overbodig, onzinnig en/of te duur waren. Het ging een paar dagen maar door en door: Curaçao stond er even helemaal niet goed op. Wel of niet terecht: in het nieuws en op Facebook kon je er niet omheen. Ook bij NaarCuracao.com kregen we dagelijks diverse vragen over de huidige situatie op Curaçao waaruit wel bleek dat veel mensen er even geen vertrouwen meer in hadden.
Terechte beeldvorming?
Nu het stof weer een beetje gedaald is kunnen we bekijken hoe terecht die negatieve berichten waren. De rellen? Tsja, het was even helemaal niet goed met o.a. kleinere en grotere brandjes over heel het eiland en plunderingen in Punda. Maar zo’n enorme chaos (we zagen kreten voorbij komen als ‘het lijkt wel een oorlogsgebied‘) was het ook weer niet. Met name in en om Punda was het mis. Goed mis, laten we daar duidelijk over zijn. Een groep van zo’n 100 jongeren die een initieel vreedzame demonstratie aangreep om te gaan rellen. Niet goed natuurlijk en je kon er beter ook niet tussen lopen, maar het was ook weer niet zo dat er duizenden mensen op de been waren. De rellen en plunderingen waren bijvoorbeeld in grootte en intensiteit echt niet te vergelijken met wat zich recent in de Verenigde Staten in diverse steden afspeelde na de dood van George Floyd.
Niets te merken
Buiten het ‘epicentrum’ in Punda was er weinig tot niets te merken van de rellen. Veel bewoners van Curaçao reageerden de volgende dag dat ze het alleen via de (social) media hebben meegekregen dat er wat aan de hand was en dat ze in hun eigen wijkje niets gemerkt hebben van de onrust. Ook onderweg naar werk of de supermarkt zagen de bewoners vrijwel niets anders dan ’the usual as always´
Rellen in Den Haag
Vergelijk het met de rellen eind juni in Den Haag bij het Malieveld. Een demonstratie tegen de corona-maatregelen werd door een groep hooligans misbruikt om de confrontatie met de politie op te zoeken. Een relatief kleine groep die veel commotie veroorzaakte. In Den Haag werd het uiteindelijk niet zo heftig als op Curaçao (geen brandjes, plunderingen, e.d.), maar het vergelijk tussen Den Haag en Curaçao ging wel op. Twee kilometer verderop was er weinig meer te merken van de onrust en ging het dagelijkse leven z’n gangetje.
Ingrijpen overheid
De overheid van Curaçao heeft direct goed ingegrepen om de rellen de kop in te drukken. Punda was voor 2 dagen even verboden gebied voor iedereen. Om goed in de gaten te krijgen of er weer nieuwe onrust zou ontstaan was er veel politie op straat en met behulp van Nederlandse Defensie (die al op Curaçao gestationeerd is) werd gepatrouilleerd. Op de achtergrond werden al snel de eerste relschoppers gearresteerd en deze week zijn door de politie beelden vrijgegeven om alsnog zoveel mogelijk daders op te pakken. Zo is er gisteren (13 juli) bekend gemaakt dat er iemand is gearresteerd voor het in brand steken van een politiewagen.
Hoe is het nú op Curaçao?
Los van hoe de situatie twee weken terug op Curaçao was, is natuurlijk vooral belangrijk hoe de situatie nu is. Sinds 1 juli komen er weer toeristen op het eiland. De eerste 10 dagen zijn er 3.000 toeristen gekomen waarvan ongeveer 2.000 uit Nederland. Gelukkig maar. Het toerisme, de bewoners, heel het eiland heeft het keihard nodig. Voor het geld uiteraard, maar ook voor de sfeer. En gewoon omdat het zo vertrouwd voelt om die rood verbrande toeristen onder de muggenbulten overal te zien rondrijden in de huurautootjes.
De algemene sfeer die deze toeristen oppikken is zeer positief. Er is niets te merken van rellen, laat staan een oorlogsgebied. De stranden liggen er gewoon schitterend bij, de horeca is open en de excursies zijn vrijwel allemaal weer gestart. Het lijkt wel vakantie!
Geen corona-besmetting
Ondertussen is op Curaçao geen enkele actieve corona-besmetting meer, dus dat geeft gelukkig ook wat rust. Uiteraard gelden nog wel de voorzorgsmaatregelen als social distancing. Maar daarmee (juist mede daardoor?) kun je gewoon heerlijk vakantie vieren op Curaçao. Op het strand lig je wat verder bij elkaar vandaan, in de restaurants staan wat minder tafeltjes en bij de excursies ga je met een kleinere groep op pad. Prima toch? Ja, het is even doorbijten om tijdens de 9 uur durende vlucht van Nederland naar Curaçao heel de tijd een mondkapje op te hebben. Maar zodra je buiten vliegveld Hato komt en je mondkapje af kunt doen begint het genieten.
Curaçao is er klaar voor, jij ook?
Beste Gillie,
Er is geen duidelijk getal te plakken op wanneer Curaçao weer op slot zou gaan. Dat hangt van diverse factoren af. Zodra er weer besmettingen op Curaçao bevestigd worden zijn er nog veel andere stappen die genomen kunnen en zullen worden voordat men serieus een nieuwe lockdown gaat overwegen. De getallen die je noemt zijn o.b.v. wetenschappelijk onderzoek en statistische berekeningen tot stand gekomen als maximale bandbreedte waarbinnen Curaçao de mogelijke besmettingen nog kan hanteren. Dat betekent niet dat als er per ongeluk 10.001 toeristen binnen 1 maand op Curaçao komen dat dan gelijk totale paniek uitbreekt en men direct het eiland weer op slot gooit.
Curaçao is nu alweer twee weken open voor toeristen en ‘so far so good’, nog geen nieuwe besmettingen geconstateerd op het eiland. Wel zijn er al enkele personen geweigerd om naar Curaçao te vliegen omdat een verplichte PCR-test vooraf niet duidelijk negatief was. Dus de maatregelen die Curaçao neemt ter preventie lijken vooralsnog goed uit te pakken.
Niemand zal op voorhand een aantal besmettingen kunnen noemen wanneer het eiland weer op slot zal gaan. Daarvoor zijn er teveel factoren die de situatie kunnen beïnvloeden. Blijf de ontwikkelingen op dit gebied volgen via onze website en in de algemene media, zodra er signalen zijn van een mogelijke nieuwe lockdown zal dit gemeld worden.
Ik vraagal weken overal de info bij hoeveel besmettingen Curaçao op slot wilt gaan. Nergens weet men het. Behalve de 10000 toeristen met kans op 1,5 besmettingen. Moet ik dan vanuit gaan dat bij 2 besmettingen Curaçao op slot wilt? Anders zou men bij deze berekening kunnen zeggen ,we gingen bij 9 besmettingen al op slot. Laten we dan 65.000 toeristen binnen laten in juli. Dus nogmaals. Bij hoeveel besmettingen gaan jullie op slot. ?????? En waarom safe spelen met 1,5 besmettingen als 9 besmettingen al leidde tot lockdown!!!!! Dat is belangrijker dan die besmettingen omdat NL nooit helemaal op slot ging voor de burgers bij 1000 besmettingen. Laat staan 9