Zoals vrijwel alle landen in Midden-Amerika heeft ook Curacao soms forse overlast van regen. Maar wanneer is nou het regenseizoen op Curacao en hoeveel last heb je er van als toerist?
Regenseizoen op Curacao: wanneer?
Het regenseizoen op Curacao is grofweg van september tot eind december, maar kan van jaar tot jaar wel een paar weken verschillen. De meest regenbuien vallen doorgaans in oktober en november, maar ook de weken daarvoor en daarna kan er regen vallen.
De regen op Curacao
Op zich hoeft het regenseizoen op Curacao helemaal geen probleem te zijn voor je vakantie naar Curacao. Uiteraard heb je liever een vakantie zonder regen, maar de eerlijkheid is ook wel dat met name in oktober t/m half december de prijzen voor de vliegtickets en vakanties naar Curacao lager liggen. En dat kan er dan net voor zorgen dat je af en toe een buitje helemaal zo erg niet vindt. 😉
Vooral ’s nachts
Uiteraard is er geen garantie, maar meestal valt de meeste regen op Curacao in de vroege ochtend, als je nog heerlijk ligt te slapen. Als je ’s ochtends wakker wordt zie je misschien nog wat natte plekken op straat en de druppels op de planten in de tuin, maar veel meer dan dat zul je er niet van merken dat je in het regenseizoen op Curacao vakantie aan het vieren bent.
Regenradar Curacao
Wil je een actueel beeld van de regen op Curacao, dan kun je de Regenradar voor Curacao bekijken. Super handig, want het komt regelmatig voor op Curaçao dat het ergens regent maar enkele kilometers verderop is er -letterlijk- geen wolkje te zien. Wil je weten wat het weer de komende dagen gaat doen, dan kun je ook de app van Infoplaza downloaden, met o.a. ook een push-bericht als het gaat regenen.
Meer over de Regenradar en weer-app voor Curacao.
Het grote voordeel
In het najaar naar Curacao op vakantie heeft sowieso het grote voordeel dat dit de voordeligste tijd van het jaar is om naar Curacao te gaan. In Nederland is de periode tussen zomervakantie en kerstvakantie altijd al de rustigste tijd van het jaar qua “op vakantie gaan”, dus de tour-operators proberen je juist voor die periode te verleiden met mooie kortingen. Kijk zelf maar eens!
Hoeveel last heb je van het regenseizoen op Curacao?
De overlast van de regen op Curacao is echt niet zo dramatisch als het misschien lijkt. In de praktijk zal het betekenen dat er één of twee keer per dag misschien een regenbui valt van gemiddeld een kwartiertje. Vaak is het dan 10 minuten later al weer stralend zonnig met -letterlijk!- geen wolkje aan de lucht. Het is dan ook tijdens de regen nog gewoon heerlijk warm, en ook het regenwater heeft een prettige temperatuur.
Onze ervaring met het regenseizoen op Curacao
In al onze naïviteit was onze allereerste vakantie naar Curacao geboekt voor eind november, dus zonder dat we dat vooraf wisten zaten we midden in het regenseizoen. Uiteindelijk viel het reuze mee. Sowieso vonden we het soms ook wel prettig dat het niet de hele dag een brandend hete zon was, en als we op het strand lagen en het begon te regenen, dan kropen we gewoon even onder de parasol. Onze kinderen vonden het regelmatig leuk om door de regen te rennen en in de plassen te stampen, want spelen in een “grote warme douche” is natuurlijk leuk!
Najaar 2022 en 2023
2022
Het najaar van 2022 is er uitzonderlijk veel regen gevallen op Curacao. In oktober en november waren er meer dan gemiddeld hele dagen verregend. Dat kan uiteraard gebeuren, zoals in Nederland de zomer ook het ene jaar veel natter is dan het jaar ervoor en erna. Laat 2022 dus zeker ook geen maatstaf zijn voor hoe het op Curacao is tijdens het regenseizoen.
2023
Het regenseizoen van 2023 was o.k. Af en toe een gemiddelde regenbui en enkele dagen met donkere wolken. Twee keer zijn heeft het flink geregend, waarbij de laatste keer in korte tijd enorm veel regen was gevallen wat ook aan de westkant van het eiland voor problemen heeft gezorgd van ondergelopen wegen en weggeslagen stranden.
Overlast op straat
Als je tijdens een flinke regenbui de straat op gaat moet je wel oppassen. Al het stof op straat zorgt er voor dat tijdens een regenbui de wegen aardig glad kunnen worden. Ook zitten er wel eens flinke kuilen in de weg. Als het droog is zie je die van een afstandje en kun je er omheen rijden. Maar tijdens een regenbui staan er volop plassen op de weg en kun je een gewone ondiepe plas niet meer onderscheiden van een diepe kuil. Probeer de plassen dus ook zoveel mogelijk te vermijden als je er met de auto op uit gaat tijdens of kort na een regenbui.
Water-afvoer op Curacao
Het hemelwaterafvoer-systeem op Curacao is niet overal goed ingericht op een spontaan aanbod van een enorme hoeveelheid regenwater. Het gevolg is dat op sommige plekken de wegen compleet blank komen te staan. Dit komt bijvoorbeeld omdat de waterafvoer vrijwel het jaar niet gebruikt wordt, waardoor er allerlei afval in komt te liggen. Als er dan opeens heel veel regen valt, dan zorgt al dat afval er voor dat de water-afvoer verstopt raakt.
Regenseizoen = Muggentijd
Een nadeel van het regenseizoen op Curacao is wel dat er wat meer overlast van muggen op Curacao kan zijn. De kleine plasjes water die overal ontstaan door de regen (in afval, tuinen, kuilen, etc.) bieden een mooie kans voor de mug om eitjes te leggen. En de mug op Curaçao schijnt vooral dol te zijn op heerlijk toeristen-bloed, dus goed insmeren met DEET, anders nemen de muggen je echt fors te pakken.
Géén orkanen
In het regenseizoen hoor je ook altijd over de orkanen die door Midden-Amerika razen. Omdat Curacao aan de zuidkant van Midden-Amerika ligt, gaan vrijwel altijd de orkanen en tropische stormen “boven langs” Curacao. Eens in de paar jaar kan er merkbaar een storm voorbij razen, maar vaak zal het oog van de orkaan relatief ver van Curacao verwijderd zijn.
Conclusie – regentijd Curacao
Kortom, alles bij elkaar genomen is de regentijd op Curacao absoluut geen reden om weg te blijven van Curacao. Ga gewoon en je zult merken dat af en toe een regenbuitje eigenlijk best wel lekker verfrissend is tussen alle warmte door. En natuurlijk het grote voordeel dat een vakantie naar Curacao tijdens de regentijd flink voordeliger kan uitpakken dan tijdens een ander moment van het jaar.