Regelmatig is Curaçao het onderwerp van een tv-programma in Nederland. Hier enkele uitzendingen waarin Curaçao centraal staat en waarbij je een aardig beeld krijgt van hoe de verschillende Nederlanders op Curaçao leven.
Jouw emigratie op tv?
Van het tv-programma “Het Roer Om” worden al jarenlang Engelse afleveringen uitgezonden op de Nederlandse televisie, maar nu komt er eindelijk ook een seizoen met Nederlanders die gaan emigreren.
Daarvoor zoeken ze nu enthousiaste Nederlanders die dit jaar nog naar Curaçao verhuizen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Voorwaarde is dat je op Curaçao gaat ondernemen. Of je nou een bungalow park overneemt, een Bed&Breakfast gaat verbouwen of een stroopwafelwinkel opent, alle soorten verhalen komen aan bod. Wil jij meedoen en zo je nieuwe bedrijf op Curaçao een mooie promotie meegeven? Mail dan snel contact naar Fenna Kaffener van Strix Television.
Ik Vertrek: naar Curaçao
Het populaire programma Ik Vertrek heeft ondertussen al twee keer een uitzending gehad waarin een Nederlands stel naar Curaçao emigreert. Het toont goed aan dat het niet allemaal soepeltjes hoeft te lopen in het paradijs.
Ik Vertrek – Hélène & Paul (2014)
Maakt geld gelukkig? Paul van den Boogaard (54) heeft het in overvloed, maar tevreden is hij niet. Na jarenlang keihard te hebben gewerkt in het familiebedrijf krijgt hij een burn-out. Hij besluit het roer drastisch om te gooien en op Curaçao opnieuw te beginnen. Op Curaçao wil hij samen met zijn vrouw Hélène (46) het eerste nudisten-resort op het eiland bouwen.
Bekijk de accommodatie hier
Ik Vertrek – Dianne & Frenk (2014)
Dianne (51) en Frenk (52) komen vijf jaar geleden voor het eerst op Curaçao en zijn op slag verliefd op het eiland. Bij thuiskomst zetten ze hun huis te koop, omdat ze vastberaden zijn samen met hun twee zoons en dochter naar Curaçao te emigreren. Hun droom komt na vijf jaar eindelijk uit, maar is het hebben van een Bed & Breakfast wel echt hun droom?
Bekijk de accommodatie hier
… en varianten
Ook de kopieën van Ik Vertrek hebben afleveringen op Curacao:
Wij Emigreren – Lianne & Rob (2019)
Met ‘Wij Emigreren’ brengt SBS een duidelijke kopie van de succesformule ‘Ik Vertrek’. In aflevering 4 zien we Rob & Lianne tijdens hun emigratie naar Curaçao. Ze hebben enkele woningen gekocht en willen die gaan opknappen om te verhuren, maar (uiteraard…?) gaat niet alles volgens plan. Zeker niet als ook nog de boekingen achter blijven bij de verwachting.
Het Roer Om – Patrick & Willeke (2024)
Patrick en Willeke hebben jarenlang een tabakszaak gerund in Nederland. Ze zijn er klaar mee en willen verhuizen naar Curaçao om daar een miniresort te beginnen. Ondanks dat de zaak nog niet verkocht is vertrekken ze, maar eenmaal daar blijkt de financiering niet zomaar geregeld en staat hun plan opeens op losse schroeven.
Bekijk de accommodatie hier
Overige programma’s
Er zijn nog allerlei andere programma’s die in het teken staan van Curaçao.
De Gouden Formule (2020)
Presentatrices Stephanie Tency en Suus de Brock (SBS6) gaan op op zoek naar ‘De Gouden Formule’ in binnen en buitenland. Ze willen de kijker meenemen op een bijzondere experience, je laten verbazen, aan het lachen maken en doen verwonderen.
Stagiairs (2023)
Jaarlijks zijn er veel studenten die op Curacao stage gaan lopen. In de serie Stagiairs worden 5 studenten gevolgd tijdens hun avontuur aan de andere kant van de wereld. Hoe gaan de stagiairs om met de nieuwe omgeving en de stage-perikelen?
Andere kijk op Curaçao
Behalve de mooie beelden van de emigratie-programma’s, zijn er ook documentaires gemaakt die een minder positieve kant van Curaçao laten zien:
Onder Elkaar: Curaçao – Hollandse Maatjes (2013)
‘De neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger.’ Het is één van de uitspraken waar de Nederlandse happy few op Curaçao de hand niet voor omdraaien. De Antilliaan heeft vaak een hekel aan de grote groep die tot de Nederlandse elite behoort. Hun arrogantie, hun eigen gewoontes die zij hebben zonder het te beseffen, het is voor de Antilliaan vaak een doorn in het oog. De Nederlanders, ook wel Makamba’s genoemd, zouden de regels aan hun laars lappen en geen respect voor hen hebben. Dit terwijl sommige Nederlanders juist vinden dat zij worden gediscrimineerd door de Antillianen.
Zembla: Stikken in het paradijs (2013)
In 2013 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is één van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel Nederlandse toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een van de grootste milieuschandalen van het Koninkrijk plaatsvindt. De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Politiek Den Haag en de regering van Curaçao zijn op de hoogte. Waarom grijpen ze niet in?
Zelf ook emigreren: Vraag een verhuis-offerte aan!
Overweeg je te emigreren naar Curaçao en wil je ongeveer weten wat het kost om (een deel van) je inboedel te verhuizen naar Curaçao, vraag dan een vrijblijvende offerte aan voor enkele kubieke meters tot aan een volle 20″of 40″-container.