Als je voor de eerste keer naar Curacao gaat, zul je er nog niet veel meer van weten dan dat het er altijd heerlijk weer is en dat er veel toeristen komen. Uiteraard is er zoveel meer dat je moet weten als je er van een heerlijke vakantie gaat genieten. We praten je bij!
Curacao, het eiland
Het eiland Curacao is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daarmee heeft het wel een eigen overheid met een eigen regering, maar zijn er onderwerpen (b.v. Financiën) waarbij Nederland, als vertegenwoordiging van het Koninkrijk, wel mee kijkt. Ook Defensie is een taak georganiseerd vanuit het Koninkrijk. En nog een leuke bijkomstigheid: Ook op Curacao viert men elk jaar de Nederlandse feestdagen als Koningsdag op 27 april of Tweede Kerstdag.
Grootte & Ligging
Van oost naar west is Curacao ongeveer 60 km lang. Van de noord- naar de zuidkust varieert de lengte tussen de 4 en 14 km. Totaal is de oppervlakte zo’n 444 km². Ter vergelijk: daarmee is het twee keer zo groot als de oppervlakte van Amsterdam (land + water).
Curacao ligt in het zuiden van het Caribisch gebied, op slechts zo’n 70 km boven Venezuela. Curacao ligt in het midden van de ABC-eilanden. Ten westen ligt Aruba op ongeveer 80 km afstand, op 50 km ten oosten van Curacao vind je Bonaire.
Nederland ligt op een kleine 7.900 km van Curacao. Met een directe vlucht is het tussen de 9 en 10 uur vliegen van Schiphol naar Hato Airport op Curacao.
Inwoners
Curacao heeft zo’n 149.000 inwoners (peildatum 1 jan. 2023), verreweg de meesten wonen in/om Willemstad. Jaarlijks emigreren ongeveer 3.000 mensen van Nederland naar Curacao, maar gaan er ook ongeveer evenveel mensen van Curacao naar Nederland. De inschatting is dat er ongeveer 15.000 tot 20.000 “Europese Nederlanders” voor langere tijd op Curacao wonen.
Als je naar de achtergrond van de inwoners van Curacao kijkt, zie je een mooie mix van ongeveer heel de wereldbevolking er in terugkomen. Naast de lokale bevolking en de geïmmigreerde Europeanen, zie je ook veel Chinezen (kijk maar naar alle Mini-Markets langs de weg!) en steeds meer mensen uit Zuid-Amerika.
Vanwege de relatief goede situatie op Curacao, in verhouding tot de slechte situatie in sommige omringende landen, zijn er ook aardig wat vluchtelingen op Curacao te vinden, met name uit Venezuela, Dominicaanse Republiek en Haïti.
De taal
hallo/goedemorgen = bon dia
goedemiddag (vanaf 12:00) = bon tardi
goedenavond (vanaf schemering) = bonochi [spreek uit: bonotsji]
hoe gaat het? = kon ta bai?
Goed dank je, en met jou? = Bon danki, i ku bo?
Mag ik de rekening alstublieft? = Mi por haña e kuenta porfabor?
bedankt! = danki!
Weer & klimaat
Het weer op Curacao is echt heel het jaar heerlijk. De temperatuur is redelijk stabiel, altijd zo rond de 30 gr. Toch kan er van maand tot maand nog wel wat verschil te merken zijn in het weer op Curacao. In grote lijnen kun je aanhouden:
- januari/februari: de ‘winter’maanden op Curacao. Af en toe kans op een bewolkte en/of stormachtige dag, maar over het algemeen zeker goed te doen en juist ook niet te warm voor de toeristen. Geen zorgen, het blijft lekker op temperatuur: zelfs ’s nachts wordt het niet onder de 20 gr.
- maart/april: het voorjaar op Curacao is prettig weer, wel wat meer kans dat het flink waait.
- mei/juni: qua weer misschien wel de lekkerste tijd van het jaar. Niet te warm, een lekker windje maar niet te veel: heerlijk.
- juli/augustus: doorgaans erg heet; ook de lokale bevolking vindt het nu soms te warm.
- september/oktober/november/december: regentijd op Curacao. Af en toe overdag een meestal korte maar stevige regenbui; een half uurtje later weer een stralend blauwe lucht en vrijwel geen nattigheid meer op straat. Incidenteel ook langdurige flinke buien waardoor sommige straten onder water komen te staan. Maar doorgaans is het nog steeds goed uit te houden, en is zo’n regenbuitje soms ook wel lekker verfrissend.
Heel het jaar lekker!
Kortom: Qua klimaat kun je eigenlijk gewoon heel het jaar wel naar Curacao. Houd eventueel goed de tarieven van de tour-operators in de gaten: in b.v. september t/m begin december is het vaak net even voordeliger dan in de rest van het jaar.
Online Papiaments leren
Ga je voor iets langer dan een gemiddelde vakantie naar Curacao, dan is het zeker de moeite waard om een online basiscursus Papiaments te doen. Een beknopte cursus, bestaande uit 10 modules + flinke woordenlijst + bonusmateriaal. Het grote voordeel: Je kunt een lesje doen waar en wanneer het jou uitkomt, en je kunt ook gewoon één cursus delen met je reisgenoten! Lees mee over de e-cursus Papiaments.
Curacao voor beginners
Praktische zaken
Sommige dingen zijn gewoon even handig om te weten. Niet zo enorm spannend allemaal, maar als je voor de eerste keer naar Curacao gaat is het misschien net even niet bekend bij je.
Reisdocumenten
Wat zijn überhaupt de benodigde reisdocumenten om als toerist Curacao in te mogen? Dat is allemaal niet zo heel spannend:
– een geldig paspoort, geldig tot de datum van vertrek vanaf Curacao + 1 dag
– een DI Card, simpel aan te vragen binnen 7 dagen voor vertrek
– een retourticket, of toch minimaal een ticket waarmee je weer vanaf Curacao kunt vertrekken. Curacao heeft dit ingesteld om te voorkomen dat zij kosten voor jou moeten maken in het geval al je geld op is. Let op: hier kan op gecontroleerd worden bij aankomst op Curacao.
Alles over reisdocumenten voor Curacao
Tijd
Als het in Nederland zomertijd is, dan is het op Curacao 6 uur vroeger (dus 16:00 in Nederland is 10:00 in de ochtend op Curacao). Omdat Curacao niet aan Wintertijd doet, is het tijdens de wintertijd een tijdverschil van slechts 5 uur (dus 16:00 in Nederland is 11:00 in de ochtend op Curacao).
Op Curacao is het heel het jaar door relatief vroeg donker. Elke dag tussen 18:00 en 19:00 zakt de zon onder, en elke ochtend tussen 06:00 en 07:00 komt de zon weer op. Je zult op Curacao dus meestal in het donker eten ’s avonds.
Alles over Curacao & Tijd
Geld
Op Curacao kun je betalen met de Antilliaanse Gulden, afgekort de ANG of NAF. De koers schommelt uiteraard wat, maar als indicatie kun je aanhouden dat NAF 2,- ongeveer € 1,- is. Dus elke prijs die je in Guldens ziet moet je delen door 2 (plus een beetje) om de waarde in Euro te bepalen.
Ook de Amerikaanse Dollar kun je bij veel (toeristische) locaties gebruiken als betaalmiddel. Omdat de muntsoort Antilliaanse Gulden te klein is om mee te werken voor creditcard-maatschappijen, wordt bij betaling met je creditcard het bedrag altijd omgerekend naar US Dollar. Houd er dan wel rekening mee dan er vrijwel altijd extra kosten van minimaal 5% berekend worden.
Cash geld regelen
Wil je direct op Curacao al cash geld hebben, bv. voor de transfer naar je accommodatie, dan kun je het beste vooraf online geld regelen via GWK Travelex. Dit kun je dan op Schiphol ophalen; onderweg naar de gate kom je er toch langs. Handig!
Op voldoende plekken op Curacao kun je geld uit de muur pinnen. Je betaalt wel extra kosten voor het pinnen met een Nederlandse bankpas. Die kosten gelden per transactie, ongeacht hoeveel je pint. Dus het is voordeliger om 1x NAF 600 te pinnen dan 2x NAF 300. Op sommige plekken vind je een ‘drive-through pin’, een soort van McDrive maar dan met een pin-automaat. Je rijdt je auto strak voor de pin-automaat en kunt direct vanuit de auto je geld pinnen.
Elektriciteit
Standaard is de stroom op Curacao 110V en past je stekker niet op het stopcontact. Maar gelukkig zijn er ook wel oplossingen voor. Bij veel vakantie-accommodaties zal ook 220V mogelijk zijn en kun je je stekker zo in het stopcontact stoppen. Mochten er niet genoeg ‘Europese stopcontacten’ zijn, dan kun je waarschijnlijk bij de receptie van je accommodatie wel om adapters vragen, om daarmee toch de 110V stopcontacten te kunnen gebruiken. Let dan wel op dat het apparaat geschikt is voor 110V! De meeste apparaten uit Nederland zijn hier geschikt voor, maar niet zo maar allemaal!
Let er op dat op Curacao de kosten van elektriciteit vrij hoog zijn. Sommige kleinere accommodaties (appartementen en B&B’s)
Tip: De meeste accommodaties bieden slechts één of enkele stopcontacten voor een Nederlandse stekker. Dat kan dan soms een uitdaging zijn om smartphones, Go Pro, e-readers, etc. op te laten. Neem een stekkerdoos mee, zodat je meerdere apparaten tegelijk op kunt laden.
Water uit de kraan
Altijd een vraag als je buiten Europa op vakantie gaat: kun je het water uit de kraan drinken? Op Curacao is dat geen enkel probleem. Het zal anders smaken dan je in Nederland gewend bent, omdat er fluor in zit. Maar dat is geen probleem/risico, het kraanwater op Curacao is veilig te drinken. Let op: als een kraan een tijdje niet gebruikt is dan kan het zijn dat er in het begin wat bruin water uitkomt. Dus als je op je accommodatie aankomt, laat eerst de kraan een minuutje lopen voordat je er van gaat drinken.
Inentingen en ziektes
Je hebt geen vaccinaties of andere beschermende medicatie nodig wanneer je naar Curacao gaat. Toch kan een bezoekje vooraf aan de apotheek/drogist wel handig zijn:
Bescherming tegen de zon
Het klinkt zo lekker (en dat is het ook!) maar als je opeens op Curacao letterlijk heel de dag aan een sterk zonnetje wordt blootgesteld dan is de kans op verbranding erg groot. Heb je al aan zonnebrandcrème gedacht? En after sun? Voor de kinderen is een UV-shirt (of pakje) erg handig.
Denk ook aan je zonnebril, een petje o.i.d. en neem voor de zekerheid een dun shirt met lange mouwen mee. Mocht je verbranden dan kun je die aantrekken als je toch nog onder de parasol vandaan wilt.
Muggen
Op Curacao zul je als toerist ongetwijfeld last krijgen van muggen. De ene periode wat meer dan de andere, maar heel het jaar door zijn er zeker muggen op Curacao, die het met name voorzien hebben op de toeristen omdat die een wat dunnere huid hebben dan de gebruinde huid van de lokale bevolking. We geven je allerlei tips over hoe je het beste om kunt gaan met muggen op Curacao.
Zeeziekte
Nog een tipje: grote kans dat je op Curacao een excursie gaat doen met een boot op zee, bv. Klein Curacao, een dagje zeevissen of een Westcoast Trip met catamaran. Als de boot richting het oosten vaart heb je vrijwel altijd de stroming tegen en is er kans op zeeziekte. Ben je hier gevoelig voor, dan zijn wellicht deze polsbandjes een uitkomst voor je.
Zika, Chikungunya en Dengue
In 2016 (Chikungunya) en 2017 (Zika) waren er epidemieën op Curacao waar je flink ziek van kon worden. Beide ziektes werden verspreid via één type mug, maar sinds 2018 is Curacao geen risicogebied meer voor deze ziektes. Dezelfde mug is ook verantwoordelijk voor de verspreiding van Dengue. Je kunt er van uit gaan dat het veilig is op Curacao wat betreft deze ziektes, maar de virussen zullen waarschijnlijk in zeer minimale vorm altijd aanwezig blijven op Curacao. Zeker bij Zika is er onder zwangere vrouwen wel eens twijfel of ze wel of niet naar Curacao kunnen, maar de kans dat je nu Zika oploopt op Curacao is gelukkig weer verwaarloosbaar.
Veiligheid op straat
Doorgaans is het veilig op straat in Curacao. Natuurlijk moet je niet, net als bv. in Amsterdam of Rotterdam, in de verkeerde straatjes of wijken lopen. Als je niet overdreven duidelijk als toerist ‘met geld’ rondloopt en je gezond verstand gebruikt, dan is er weinig om je zorgen over te maken.
Wat tips:
- Laat NOOIT iets van waarde in je auto liggen. Zeker op de parkeerplaatsen waar de toeristen komen (bij de strandjes, in Punda of Otrabanda, etc.) komen auto-inbraken helaas regelmatig voor.
- Als het even kan, neem in het donker gewoon de auto (taxi) en ga niet teveel lopend er op uit buiten de gebieden waar het gezellig druk is. Het kan echt van de ene op de andere straat een verschil zijn tussen veilig of niet veilig.
- Binnen de accommodaties is het doorgaans veilig uiteraard. Maar maak toch gebruik van een kluisje als die in je (hotel)kamer is.
- Ook op strand bestaat de kans dat iemand je spullen meeneemt als jullie met z’n allen tegelijk de zee induiken. Op sommige strandjes lopen beveiligers rond, maar dat is geen garantie dat er niets gebeurt.
- Er is echt geen reden om neurotisch continu om je heen te kijken voor ‘gespuis’, maar blijf alert. Zeker als je in toeristische gebieden rondloopt moet je gewoon even goed op je spullen letten. Zoals je dat waarschijnlijk ook zou doen als je op een drukke zaterdagmiddag gaat shoppen in het centrum van een grote stad in Nederland.
Uiteraard kan er altijd wat gebeuren, maar door gewoon een beetje uit te kijken waar je je begeeft voorkom je al snel de ellende. Wij hebben ons nog nooit onveilig gevoeld op Curacao!
Van A naar B
Natuurlijk wil je tijdens je vakantie wel wat meer zien van het eiland dan alleen maar je accommodatie. Maar hoe kom je van A naar B?
Vliegtickets Curacao
KLM en TUI
Om (vanuit Nederland) naar Curacao te gaan, heb je niet heel veel keuze. Dat maakt het aan de ene kant makkelijk, maar daar staat tegenover dat er eigenlijk geen mogelijkheid is om ‘stiekem’ ergens een spotgoedkoop ticket te scoren. Een directe vlucht is eigenlijk alleen mogelijk vanaf Schiphol Amsterdam Airport. In het verleden (en mogelijk ook weer in de nabije toekomst) was er wel een directe vlucht vanuit Duitsland naar Curacao, of kon je voordelig vanaf Brussel (via Amsterdam) vliegen, maar die opties zijn momenteel (begin 2021) niet aan de orde. TUI en KLM zijn de twee vliegmaatschappijen die Curacao als bestemming aanbieden, met allebei dagelijks minimaal 1 vliegtuig die kant op (en ook weer terug).
Vluchttijden
Doorgaans vertrekt de vlucht in de ochtend (uiterlijk begin van de middag) vanaf Amsterdam en kom je, bij een directe vlucht, halverwege de middag (lokale tijd) aan op Curacao. De terugvlucht vanaf Curacao vertrekt meestal einde middag tot halverwege de avond, om dan de volgende ochtend meestal tussen 07:00 en 11:00 op Schiphol aan te komen.
Met name TUI combineert regelmatig hun heen-en-terug route Amsterdam-Curacao-Amsterdam met een tussenstop op één van de andere Dutch Caribbean eilanden (Aruba, Bonaire, St. Maarten). Doorgaans betekent dit op de heenweg óf de terugweg een oponthoud van ongeveer een uurtje.
Ticketprijzen
Gemiddeld kost een ticket naar Curacao zo’n € 700 (retour, Economy). Maar dat is dan bij zowel KLM als TUI nog zonder ruimbagage. Let op: dit tarief is een gemiddelde, en het tarief dat jij moet betalen voor een ticket kan hier nog enkele honderden euro’s per persoon van afwijken. Omdat Curacao tijdens schoolvakanties in Nederland en de Carnavalsperiode een zeer populaire bestemming is, zul je voor die periode ticketprijzen zien van € 1.100 of meer. Daar staat tegenover dat TUI en KLM allebei 2 tot 3x per jaar langdurige actietarieven hanteren. Met de TUI Ticket Sale of de KLM Werelddeal Weken kun je tickets scoren vanaf 429,- tot 499,-.
Last Minute?
Wachten op een lekkere Last Minute heeft bij losse tickets eigenlijk geen zin: ga er maar van uit dat de vliegtuigen naar Curacao elke dag vol zitten. Een Last Minute kan nog wel interessant zijn als je een pakketreis neemt, dus in combinatie met een accommodatie.
Alles met de auto
Lopend of fietsend ergens naar toe gaan zul je eigenlijk niet zien op Curacao. Gewoon omdat het simpelweg te warm is voor dergelijke fysieke inspanning (in combinatie met de luchtvochtigheid). Daarbij geldt ook dat de infrastructuur op Curacao niet echt berekend is op fietsers en voetgangers. Aan de zijkant van de weg is meestal geen geschikte ruimte voor voet- of fietspad. En fietsen op de weg tussen de auto’s kan gevaarlijk zijn: de meeste automobilisten houden er geen rekening mee (b.v. bij het afslaan naar een zijstraat).
Je zult het misschien ook merken bij de lokale bevolking: als ze even verder moeten dan de buren dan wordt al snel de auto gepakt. Dus als je zelf ook wat verder wilt dan je accommodatie, regel dan een huurauto. Gelukkig is er een groot aanbod van huurauto’s op Curacao, waardoor je al vanaf ongeveer € 30,- per dag een auto kunt huren die veilig is en goed verzekerd. Let er ook op dat je een huurauto kiest met airco! Dat zul je echt nodig hebben, rijden met het raampje open zal niet voldoende verkoeling geven.
Openbaar vervoer
Het Openbaar Vervoer op Curacao is zeer beperkt. Trein of tram is er niet. Er rijden twee soorten bussen:
Konvooi
De grote bussen rijden niet echt strak op tijd. Zeker als je buiten Willemstad met de bus mee wilt, zul je niet een strakke planning moeten hebben. Daarbij zijn de meeste bushaltes niet meer dan een paal in de grond, zonder bushokje waar je uit de zon kunt wachten. Niet echt aan te raden dus, maar de mogelijkheid is er zeker wel.
Taxibusjes
De 8-persoons busjes zie je veel rijden als taxi op Curacao, o.a. herkenbaar aan de ‘T’ in het nummerbord. Dergelijke busjes kun je overal op straat laten stoppen om in of uit te stappen. Kost niet veel, maar het is ook niet het meest handige vervoer. Je weet vooraf namelijk niet exact hoe de route rijdt. Achter de voorruit van het busje zie je wel globaal het begin- en eindpunt qua wijk, maar hoe de rit gaat is afhankelijk van de mensen in de bus en waar ze precies moeten zijn. Dus zeker als je op een bepaald tijdstip ergens zijn moet, dan kun je beter niet met dit taxibusje gaan. Een normaal autoritje van 20 minuten kan met deze taxibusjes zomaar uitlopen op 2 uur of langer.
Je kunt dus wel stellen dat het Openbaar Vervoer eigenlijk niet toereikend is voor de toeristen.
Scooter huren
Een scooter huren op Curacao is zeker een mogelijkheid, maar het wordt, in vergelijking met het huren van een auto, niet veel gedaan. De reden hiervoor is o.a. dat je op een scooter uiteraard geen lekkere airco hebt, maar ook dat de wegen op Curacao niet overal ideaal zijn ingericht voor scooters. Maar heb je geen rijbewijs voor een auto, of zul je op Curacao geen grote afstanden rijden die een auto nodig maken, dan is een scooter zeker aan te raden. Let op: doe wel een helm op, dat is verplicht op Curacao. En kijk zeker in het donker extra goed uit; veel autobestuurders houden geen rekening met scooters.
Taxi
Uiteraard kun je op Curacao ook prima een taxi huren om je van A naar B te verplaatsen. Je kunt een taxi op straat vinden bij de toeristische drukte (o.a. naast het Riffort in Otrabanda), maar handiger is om een betrouwbare taxi te bellen (of via Whatsapp op +5999-519 0319). De legale taxi’s op Curacao werken allemaal met een wettelijk vastgestelde tarieven en voldoen aan allerlei strenge eisen voor veiligheid en kwaliteit. Je kunt ook op straat een illegale taxi vinden, maar pas op: zeker als de chauffeur doorkrijgt dat jij onbekend bent op het eiland is de kans groot dat je een te lange rit maakt en/of veel teveel betaald. En qua veiligheid, verzekeringen, etc. zal dat ook niet goed geregeld zijn.
Transfer Hato Airport
Heb je voor je vakantie op Curacao geen transfer vanaf vliegveld Hato naar je accommodatie geboekt? Dan is het raadzaam om vooraf hier iets voor te regelen. Zeker als je met meerdere personen reist + flinke koffers, dan past het vaak niet in een standaard (grote) personenauto en heb je een mini-busje nodig. Die zijn er natuurlijk wel, maar het zijn er geen tientallen die je op staan te wachten als je de Aankomsthal op Hato uitloopt. Dan is vaak de enige oplossing om meerdere taxi’s te nemen of een busje te delen met andere toeristen die ook nog niets geregeld hadden. Het kan, maar echt een lekker relaxte start van je vakantie is het niet.
Ons advies: regel vooraf je transfer bij Norwin. Betrouwbaar, klantvriendelijk en een grote bus.
Wat is er te doen
Echt alleen maar bij het zwembad zitten op je accommodatie wordt ook wat saai, maar wat is er dan allemaal te doen op Curacao?
De stranden
Eén van de voornaamste redenen om je vakantie op Curacao te gaan vieren is uiteraard het mooie weer. En je zult dan ook ongetwijfeld gepland hebben om regelmatig het strand op te zoeken.
Curacao heeft een kleine 40 stranden, groot en klein, voorzien van allerlei faciliteiten of nog vrijwel onbekend bij toeristen. Voor iedereen is er dus wel iets te vinden. Wil je lekker tussen de toeristen met allerlei horeca en shops in de buurt, ga dan een dagje naar Jan Thiel, Mambo Beach of Pirate Bay. Maar de echt mooie strandjes vind je ten westen van Willemstad. Populair onder de lokale bevolking zijn o.a. Playa Porto Marie, Cas Abou, Lagun en Daaibooi. Denk daar ook aan als je in het weekend gaat of op een Nationale feestdag: als de lokale bevolking vrij is zullen zij uiteraard ook gaan genieten van de strandjes en is het er fors drukker. Maar wel gezellig! Vaak nemen ‘de locals’ een lekker lokaal muziekje mee (geen vervelende herrie) en zal meestal ook wel de BBQ worden aangestoken. Maak gezellig een praatje met ze en wie weet word je uitgenodigd om een kippenpootje mee te eten!
Noord- vs. zuidkust
Vrijwel alle begaanbare stranden op Curacao vind je aan de zuid/west-kant van het eiland. Dat komt vooral omdat aan de noordkant van Curacao de stroming van de Caribische Zee met vol ‘geweld’ op de kust klapt. Aan de noordkant van Curacao is slechts één strand te vinden: Playa Kanoa. Dit is eigenlijk ook geen strand voor de gemiddelde toerist, al is het alleen al vanwege de kadaverlucht als je op de weg er naartoe tussen alle illegale afvalstort rijdt. Playa Kanoa is vooral een plek voor surfers, die juist gebruik willen maken van de flinke golven. Verder is de noordkust geen strand om te relaxen en een verfrissende duik te nemen. Wél kun je bij Shete Boka National Park een kijkje nemen naar de enorme kracht waarmee de zee hier op de kust klapt.
Aan de zuidkant heb je het vaste land van Zuid-Amerika op ongeveer 70 km afstand, waardoor er in die relatief smalle doorgang geen enorm sterke stroming is die de stranden ontoegankelijk zouden maken.
Stranden van Banda Abou
Het gebied ten westen van Willemstad wordt ook wel Banda Abou genoemd, zeg maar ‘het platteland’ van Curacao. Hier vind je de mooiste strandjes van Curacao. Wil je ook een heerlijke dag op één van deze kleinere strandjes? Er is voldoende keuze! Rij met je huurauto vanuit Willemstad via de Weg Naar Westpunt naar Banda Abou. Als je ter hoogte van net voorbij Harmonie en Grote Berg linksaf slaat zit je op de Weg naar St. Willibrordus, en bij St. Willibrordus krijg je een splitsing: linksaf richting Daaibooi en Porto Marie, of rechtsaf richting Soto. Als je de weg richting Soto neemt, en maar rechtdoor blijft rijden, krijg je om de zoveel honderd meter (of paar km) aan je linkerkant wéér een mooi strandje. Sommige strandjes moet je voor betalen (bv. Cas Abou), maar de meeste stranden zijn gratis toegankelijk.
Sightseeing
Uiteraard móet je ook wel iets van Curacao gezien hebben, maar dan alleen maar je accommodatie en het strand. Hiervoor zijn meerdere goede mogelijkheden:
Zelf een rondje lopen
Het is op zich goed te doen om zelf de meest bekende locaties van Curacao langs te lopen. Handelskade, Pontjesbrug, Riffort, Fort Amsterdam, Marshe Bieu, ze liggen allemaal op slechts een paar honderd meter van elkaar. Loop een mooi rondje door de bekende wijken Punda, Otrabanda en Pietermaai. Prima om je een halve dag te vermaken!
Stadswandeling met gids
Wil je ook op de locaties komen waar de gemiddelde toerist niet zomaar komt, meld je dan aan voor een stadswandeling. Met gids Jacqueline, één van de weinige officieel gecertificeerde gidsen van Curacao, doe je de wandeling door Scharloo of door Otrabanda en zie je de mooie statige oude panden, de schitterende muurschilderingen en de schattige achteraf-straatjes. Ondertussen verteld Jacqueline volop over de historie van de wijk en kun je met haar naar binnen bij enkele wijkbewoners.
Bustour Discover Willemstad
Wil je echt alle mooie dingen van Willemstad op één dag zien, boek dan de bustour Discover Willemstad. Dit is een leuke en mooie bustour die met 5 tussenstops jouw kennis laat maken met Willemstad. Van de Blue Curacao-fabriek tot het monument van het slavernij-verleden. Je gaat het allemaal zien met de bustour Discover Willemstad.
Beklim de Christoffelberg
Voor de sportieve vakantiegangers ligt er een mooie uitdaging op Curacao: beklim de Christoffelberg! Deze berg, de hoogste uit heel het Koninkrijk der Nederlanden, heeft de top op 375 mtr. boven zeeniveau. De klim naar boven duurt ongeveer anderhalf uur en is voor de gemiddelde toerist met goede conditie best wel pittig. Het pittige komt vooral door de omstandigheden: het is warm, en je loopt dwars door de natuur. Dus geen strak geasfalteerd pad, maar je loopt van rots naar opstapje, om een boom heen, etc.
Lees ons blog over onze beklimming.
Als je de Christoffelberg wilt gaan beklimmen, houd er dan rekening mee dat je na 10:00 ’s ochtends niet meer aan de klim mag beginnen. Dit vanwege het klimaat; het wordt later op de dag te warm om je zo in te spannen. Om de berg te kunnen beklimmen moet je een toegangskaartje kopen voor het Christoffelpark.
Excursies
10% korting op beide tours
Klein Curacao & Aquafari
Meest gekozen catamaran
Klein Curacao | BlueFinn
Grootste catamarans van Curaçao
Klein Curacao | BlueFinn Charters
Je kind is kapitein!
Mini Waves (varen voor kinderen)
Grootste catamaran van Curacao
Klein Curacao | BlueFinn2
Bekijk Blue Room & Blow hole
Boot & Buggy Trip
Een boottrip zoals jij het wilt!
Privé boot Curacao
Meest luxe Klein Curacao trip
Klein Curacao | Supreme Saturday
Horeca
Je wilt toch zeker ook wel een terrasje bezoeken, lekker uit eten of een feestje bouwen in een populaire bar?
Restaurants
Op een toeristisch eiland als Curacao kun je uiteraard volop restaurants vinden om heerlijk te eten. Er is voldoende keuze uit verschillende keukens, van grill/bbq tot vegan, van Aziatisch tot de Hollandse keuken, van kreeft tot kroket.
Nog geen idee?
Wil je gewoon even rondlopen en naar binnen stappen daar waar het gezellig druk is en de menukaart je aanspreekt? Er zijn een paar locaties waar je meerdere restaurants vlak bij elkaar hebt zitten. Ga hiervoor bv. naar de toeristische stranden bij Jan Thiel of Mambo Beach, of ga het (toeristische) centrum in en zoek iets in Pietermaai of rond het Wilhelminaplein/De Boogjes.
De moeite waard!
Uiteraard zijn er op Curacao ook de nodige restaurants die echt de moeite waard zijn om speciaal naar toe te gaan. Bekijk hiervoor onze Top 5.
Eten langs de weg
Op Curacao is het -onder de lokale bevolking- redelijk gewoon om voor een snelle hap even ergens langs de weg te stoppen. Je herkent ze snel: een wat simpele container of kar, maar laat je daardoor niet negatief beïnvloeden. Bij zo’n zogeheten Truk’i pan kun je vaak echt heerlijk eten krijgen! De meesten bieden voornamelijk bbq/grill gerechten aan, om ter plekke te eten of mee te nemen.
Ook zul je op Curacao om de paar kilometer wel een fastfood restaurant zien. McDonald’s, Burger King, KFC, Subway, Wendy’s zitten er vol op, maar ook een vertrouwde Hollandse snackbar is te vinden op Curacao.
Happy Hour
Op Curacao kun je elke dag wel ergens een Happy Hour bezoeken voor een gezellig (en voordelig!) drankje. Het zijn vooral de barretjes aan de stranden die een Happy Hour organiseren, om na een heerlijk dagje strand nog een uurtje te blijven ‘plakken’. Het leuke van de meeste Happy Hours is dat je er altijd een mooie mix ziet van de toeristen en de mensen die op het eiland wonen. Dit is dan ook bij uitstek de ideale plek om te ‘socializen’ en nieuwe mensen te leren kennen. Een paar bekende, en dus gezellig drukke, Happy Hours:
- Dive City (Pietermaai, stadsstrand naast Scuba Lodge) – donderdag 17:00
- Wet & Wild (Mambo Beach) – vrijdag 17:00
- Chill (Mambo Beach) – vrijdag 18:00
- Zanzibar (Jan Thiel Beach)- zaterdag 17:00
Voor de volledigheid: de Happy Hours zijn vrijwel altijd “2 drankjes voor de prijs van 1”, duren inderdaad een uur maar het feestje gaat meestal nog wel langer door.
The place to be
Jan Thiel Beach & Mambo Beach Boulevard
De bars en restaurants aan het strand van Jan Thiel zijn een zekerheidje, midden in het drukste toeristische gebied van Curacao. Hier zul je altijd wel drukte en gezelligheid vinden. Ook Mambo Beach Boulevard kent dagelijks volop gezelligheid. Beide zijn wel locaties waar het vanaf ongeveer 22:00 snel rustiger wordt.
Wilhelminaplein
Het Wilhelminaplein is ook een zeer populaire locatie met meerdere restaurants en terrasjes waar je altijd wel tussen de mensen zit.
Pietermaai
Ben je echt op zoek naar de plekken waar je ’s avonds tot laat een terrasje kunt pakken, dan moet je in Pietermaai zijn. Met name in de Nieuwestraat is het elke avond gezellig druk, waar je zeker ook de lokale bewoners (en stagiairs) zult zien.
Wat ontbreekt nog?
Ongetwijfeld zal deze pagina niet compleet zijn, en weet jij nog wel iets wat toegevoegd zou moeten worden. Laat het ons weten!