Caribische Guldens Curacao biljetten

Caribische Gulden

Per 31 maart 2025 gaat op Curaçao en Sint Maarten een nieuwe valuta in omloop, de Caribische Gulden. Hoe ziet dat geld eruit en wat te doen met de Antilliaanse Gulden?

Caribische Gulden

De nieuwe Caribische Gulden wordt uitgegeven door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, en vandaar ook dat de Caribische Gulden de nieuwe muntsoort voor die twee eilanden wordt. Ondanks wat veel toeristen verwachten kun je met de Caribische Gulden dus niet betalen op Bonaire of Aruba.
De afkorting van de nieuwe valuta is Cg, in het internationale betalingsverkeer werkt men met 3 letters als afkorting en zal XCG de code voor de Caribische Gulden zijn.

Wisselkoers blijft gelijk

fe Caribische Gulden wordt, net als de huidige Antilliaanse Gulden (Naf of Ang), wettelijk gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Hierbij wordt dus een vaste wisselkoers aangehouden en die is bepaald op US$ 1,- = Cg 1,79. Daarmee is de wisselkoers van de Caribische Gulden gelijk aan de wisselkoers van de Antilliaanse Gulden. Of anders gezegd: de Caribische Gulden is evenveel waard als de Antilliaanse Gulden.

Waarom een nieuwe valuta?

Als de waarde van de de Caribische Gulden gelijk blijft, waarom dan een nieuwe valuta? De invoering van de nieuwe muntsoort is vooral noodzakelijk geworden door de te verwachten tekorten in de voorraad van de verschillende munten en biljetten van de Antilliaanse Gulden (Naf). De drukkerij van de Naf is gestopt met de productie hiervan, en andere drukkerijen hebben aangegeven dat de specificaties van de veiligheidskenmerken van de Naf verouderd zijn en dat dus de Naf simpelweg niet meer in die vorm geproduceerd kan worden. En daarmee hebben we ook gelijk een groot voordeel van de nieuwe Caribische Gulden te pakken: door het moderne ontwerp en de hoogwaardige veiligheidskenmerken van de nieuwe biljetten en munten is de Caribische Gulden zeer lastig na te maken. Iets wat met de Antilliaanse Gulden nog regelmatig gebeurde; zeker 2 of 3x per jaar werd wel weer gewaarschuwd dat er valse bankbiljetten in omloop zouden zijn.

Hoe ziet het er uit?

Als toerist is het wel handig om te weten hoe de Caribische Gulden eruit ziet. Elk biljet van de Caribische Gulden heeft een duidelijke kleur. Het centrale thema van alle biljetten is de zee en dan met name het zeeleven. Hieronder een overzicht, klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

10 Caribische Gulden, biljet van Cg 10,-

Het biljet van 10 Caribische Gulden is voornamelijk geel en toont op de voorkant een Grijze Keizersvis.
Op de achterkant is de bekende vuurtoren van Klein Curaçao zichtbaar.

Caribische gulden Curacao CG 10

20 Caribische Gulden, biljet van Cg 20,-

Het biljet van 20 Caribische Gulden is voornamelijk blauw en toont op de voorkant een Gevlekte Adelaarsrog.
Op de achterkant is Simpson Bay (St. Maarten) te zien.

Caribische Gulden Curacao CG 20

50 Caribische Gulden, biljet van Cg 50,-

Het biljet van 50 Caribische Gulden is voornamelijk groen en toont op de voorkant een Groene Zeeschildpad.
Op de achterkant is het bij veel toeristen bekende strand van Grote Knip te zien.

50 Caribische Gulden Curacao CG 50

100 Caribische Gulden, biljet van Cg 100,-

Het biljet van 100 Caribische Gulden is voornamelijk rood en toont op de voorkant een Stoplicht Papagaaivis.
Op de achterkant is het bekende gerechtsgebouw van St. Maarten te zien.

100 Caribische Gulden Curacao CG 100

200 Caribische Gulden, biljet van Cg 200,-

Het biljet van 200 Caribische Gulden is voornamelijk paars en toont op de voorkant een Langsnuit Zeepaardje.
Op de achterkant is de bekende Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) van Curaçao te zien.

200 Caribische Gulden Curacao CG 200

De munten van de Caribische Gulden

De Caribische Gulden-munten komen in de waarden: 5 gulden, 1 gulden, 50 cent, 25 cent, 10 cent, 5 cent, 1 cent. Alle munten zijn er in twee varianten: beide varianten zijn aan de ene kant bedrukt met de waarde, maar aan de andere kant is de bedrukking bij de 1 en 5 gulden munt een afbeelding van het eiland Curaçao (de Curaçaose versie) of het nationale wapenschild van Sint Maarten (de versie van St. Maarten). Beide versies zullen op beide eilanden in omloop komen en geaccepteerd worden.

5 Caribische Gulden CG 5 Curacao
5 Caribische Gulden, Cg 5,-
1 Caribische Gulden CG 1 Curacao
1 Caribische Gulden, CG 1
50 cent Caribische Gulden Cg 0,50
50 cent Caribische Gulden, Cg 0,50
25 cent Caribische Gulden Cg 0,25 Curacao
25 cent Caribische Gulden,
Cg 0,25
10 cent Caribische Gulden Cg 0,10 Curacao
10 cent Caribische Gulden,
Cg 0,10
5 cent Caribische Gulden Cg 0,05 Curacao
5 cent Caribische Gulden,
Cg 0,05
1 cent Caribische Gulden Cg 0,01 Curacao
1 cent Caribische Gulden,
Cg 0,01

Omwisselen Antilliaanse Gulden naar Caribische Gulden

Hoe verloopt de overgang van de Antilliaanse Gulden naar de Caribische Gulden? Hier wat belangrijke data:
Vanaf 31 maart 2025: Introductie van de Caribische Gulden. Vanaf nu kun je op Curaçao met de ‘oude’ Antilliaanse Gulden én met de ‘nieuwe’ Caribische Gulden betalen. Omdat de waarde van deze 2 valuta gelijk is aan elkaar, geeft dit weinig verwarring op een prijskaartje: betaal je bijvoorbeeld Naf 4,99 voor een product, dan is dat ook Cg 4,99. Per deze datum wordt je banksaldo bij de Curaçaose banken automatisch omgezet van Naf naar Cg.
Tot 30 juni 2025: tot 3 maanden na de introductie van de Caribische Gulden kun je de Antilliaanse Gulden nog gewoon gebruiken bij contante betalingen op Curaçao. Mocht je wisselgeld krijgen, dan krijg je dat wel in Caribische Gulden.
Vanaf 1 juli 2025: Per 1 juli is de Antilliaanse Gulden geen geldig betaalmiddel meer op Curaçao. Je kunt er dus niet meer mee betalen. Wel kun je het nog tot 31 maart 2026 inwisselen bij de commerciële banken op Curaçao. Hierbij kunnen wel kosten in rekening worden gebracht. Dat zijn dan geen kosten m.b.t. de invoering van de Caribische Gulden, dit zijn algemene administratiekosten van de banken. Hierbij zullen ook de algemeen geldende de Anti-Money Laundering – (AML) en Combating the Financing Terrorism (CFT) regels worden toegepast.
Tot 31 maart 2026: 31 maart 2026 is de laatste dag dat je nog redelijk eenvoudig je oude Antilliaanse Guldens kunt inwisselen bij de commerciële banken op Curaçao.
Vanaf 1 april 2026: Vanaf 1 april 2026 kun je de oude Antilliaanse Guldens alleen nog inwisselen bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Dit kan tot 30 jaar na de introductie van de Caribische Gulden.
Tot 31 maart 2055: Dit is echt de aller-, allerlaatste dag dat je nog Antilliaanse Guldens in kunt wisselen. Hierna zijn alle munten en biljetten van de Antilliaanse Gulden letterlijk waardeloos geworden. De enige mogelijkheid die je tegen die tijd misschien nog hebt is dat je ze kunt verkopen aan verzamelaars tegen een bepaalde verzamelwaarde.

Meer weten over de Caribische Gulden? De Centrale Bank van Curaçao & St. Maarten hebben er een speciale website voor gemaakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *