curacao nederland

Nederland op Curaçao

Je kunt er niet omheen: De band die Curaçao met Nederland heeft is sterk. Hoe duidelijk is Nederland op Curaçao terug te vinden?

De relatie Curaçao – Nederland

Hoe zit het nou eigenlijk met de relatie tussen Curaçao en Nederland? Dat De Nederlandse Antillen sinds 10 oktober 2010 niet meer bestaan is bij de meesten wel bekend. Maar wat is dan de relatie die Nederland en Curaçao nu nog met elkaar hebben? Voor een kleine staatskundige les kun je deze video bekijken, gemaakt door het NOS Jeugdjournaal.

Hoe zit het nou eigenlijk met de relatie tussen Curaçao en Nederland? Dat De Nederlandse Antillen sinds 10 oktober 2010 niet meer bestaan is bij de meesten wel bekend. Maar wat is dan de relatie die Nederland en Curaçao nu nog met elkaar hebben? Voor een kleine staatskundige les kun je deze (engelstalige) video bekijken.

Nederlanders op Curaçao

Er wonen veel Nederlanders op Curaçao. Of dat nou gaat om mensen die tijdelijk hier wonen voor een sabbatical of stage, of Nederlanders die hier al vele jaren wonen en voorlopig geen plannen hebben om terug te gaan.
Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar de indicatie is dat jaarlijks rond de 3.000 Nederlanders zich vestigen op Curaçao, maar dat ook ongeveer een zelfde aantal weer terug gaat naar Nederland.
Cijfers over het aantal Nederlanders dat op Curaçao woont zijn moeizaam te vinden. Probleem is dat het niet altijd te registreren is of iemand die van Nederland naar Curaçao verhuisd een Nederlander is, of een Antilliaan die enkele jaren in Nederland heeft gewoond. Het zouden ongeveer 15.000 Nederlanders zijn, die op Curaçao wonen, maar dat is geen officiële telling.

Nederlandse taal op Curaçao

Sinds 2007 is naast Nederlands ook Papiaments en Engels een officiële taal op Curaçao. Maar met Nederlands kun je vrijwel overal prima terecht. En als je toevallig iemand treft die geen Nederlands spreekt, dan is er altijd wel iemand in de buurt die kan helpen vertalen.
Ook hoor je steeds meer Spaans op het eiland, o.a. vanwege de sterker wordende band met Zuid-Amerikaanse landen als Venezuela en Colombia.
Maar in het zakenleven, de horeca, de supermarkten, etc.: overal zul je met Nederlands goed kunnen communiceren.

Nederlandse winkels op Curaçao

Vanwege het grote aantal Nederlanders op Curaçao, hebben enkele Nederlandse winkelketens een vestiging op Curaçao. In Zuikertuin Mall vind je o.a. een DA Drogist, een Bruna, een Jamin en een Top 1 Toys.
Daar niet al te ver vandaan is ook nog een Blokker te vinden.

Albert Heijn op Curaçao

De grootste nostalgie is te vinden bij de Van der Tweel in Zeelandia. Eigenlijk gewoon de Albert Heijn, waar je voor de deur al bij een echte haringkar of een stroopwafelkraam je eerste verlangen naar Nederlands eten kunt verhelpen. Ook in Jan Thiel kun je een Van der Tweel vinden, een supermarkt die ook Albert Heijn-spullen verkoopt.

Andere winkelketens uit Nederland op Curaçao

Verder zijn er geen Nederlandse winkelketens op Curaçao aanwezig. In het verleden heeft Zeeman ook een winkel op Curaçao gehad, maar met hun goedkope kleding konden ze het niet winnen van de vele lokale kledingwinkels die ook goedkoop (of goedkoper) zijn.
Géén HEMA!
Een groot deel van de (vrouwelijke) Nederlanders op Curaçao wil heel graag een HEMA op Curaçao, maar tot op heden is dat er niet van gekomen. Blijkbaar ziet de HEMA een eiland met 150.000 inwoners niet als commercieel interessant project, en/of past het niet binnen hun strategie waarbij ze nu (2016) vooral richten op uitbreiding in Europa en Azië. Desondanks komt 1 tot 2x per jaar het gerucht weer tot leven dat er een HEMA op Curaçao komt. Nee dus, de kans dat die er komt is heel erg klein.

De houding van de locals

De locals staan de laatste jaren weer iets positiever tegenover de Nederlanders die op Curaçao komen wonen of vakantie vieren. Een paar jaar terug was het soms bijna een licht vijandige sfeer, maar daar is nu weinig meer van te merken. Zal deels komen doordat de Nederlanders steeds meer proberen te integreren dan voorheen.
Helaas wonen er ook Nederlanders op Curaçao die zich toch nog steeds verheven voelen boven de Curaçaose bevolking. Een interessant (?) portret over de “Makamba’s” is in het voorjaar van 2013 uitgezonden vanuit de serie ‘Onder Elkaar‘.

Producten uit Nederland in Curacao

De clichématige pot pindakaas en hagelslag is -samen met veel andere vertrouwde Nederlandse producten- eenvoudig te krijgen in vrijwel elke supermarkt. Puur Nederlandse A-merken als Unox, Knorr, Douwe Egberts, Becel, Remia, Hak, De Ruijter, etc. zijn volop verkrijgbaar, en niet alleen bij de Albert Heijn. Bij de supermarkten van o.a. Mangusa en Centrum vind je ook Nederlandse huismerken als Jumbo, Perfekt en Markant, met vrijwel heel het assortiment.
Let goed op de prijs
Als je een typisch Nederlands A-merk wilt kopen, let dan even heel goed op de prijs. Soms kan een Nederlands A-merk 4 of zelfs 5 keer duurder zijn dan een lokaal merk of één van de huismerken.

Verse producten als zuivel en groente zijn uiteraard wat minder van Nederlandse origine. En als het er is, is het relatief redelijk duur.
Let ook goed op de houdbaarheidsdatum! We hebben al vaak genoeg een pak vla in het schap zien staan dat al enkele dagen over de datum was.