Natuurlijk kom je naar Curaçao vanwege ‘zon, zee & strand’, maar Curaçao is zoveel meer dan dat! Vind jij het ook leuk om je volledig onder te dompelen in de geschiedenis, cultuur en/of natuur van jouw vakantiebestemming? En wil je niet alleen volledig tot rust komen, maar ook wat leren? Dan is Curaçao dé bestemming voor jou.
Rijke historie en cultuur
Curaçao kent enorm veel nationaliteiten en dat is al direct te zien aan de lokale taal. Papiamentu is een combinatie van Portugees, Spaans, Nederlands, Afrikaans, Engels en Arowakse talen. Een mix van veel nationaliteiten zorgt ervoor dat Curaçao een interessante cultuur, maar ook een rijke historie kent. Zo kun je op het eiland veel landhuizen bezoeken om wat te leren over de geschiedenis en ook het slavenverleden is nog goed terug te zien. Openluchtmuseum Kas di Pal’i Maishi is een aanrader om eens te bezoeken als je iets wil leren over de oude gebruiken en rituelen hier op Curaçao. Maar ook het Slaverij Museum in Otrobanda is erg interessant. Wil je wat te weten komen over lokale kunstenaars en misschien wel wat kunst aanschaffen voor in huis? Ga dan naar Landhuis Bloemhof of Landhuis Jan Kok. Of lees meer in deze blog over de landhuizen op Curaçao.
De stad ontdekken
Je kunt op heel veel manieren wat leren over de geschiedenis en cultuur op Curaçao. Zo kun je er, naast het bezoeken van musea en landhuizen, voor kiezen om mee te gaan met een stadswandeling met Jacqueline. Zij kan je alles vertellen over de historie van de wijken (Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai) en ze is enorm gepassioneerd over het eiland.
Wil je (een van) deze wijken liever op eigen gelegenheid en op een speelse manier ontdekken, speel dan de Escape Game en probeer zo snel mogelijk alle puzzels op te lossen terwijl je ook wat over de stad en street art leert.
De Curaçaose keuken
Lokaal eten is enorm toegankelijk met de Truck’i Pans die je overal op Curaçao tegen zult komen. Dit zijn foodtrucks die langs de weg staan en meestal pas later op de avond opengaan. Je komt veel kip, rund, vis en geit tegen op het menu. Dit wordt op verschillende manieren bereidt, maar stobá (stoofgerecht) is erg populair. Wil je een keer iets anders uitproberen? Dan kun je ook leguaan eten op Curaçao, een echte lokale delicatesse. Voor de vegetarische mensen onder ons zijn lokale snacks of tussendoortjes zoals Johnny cakes, pastechi’s en batidos ook toegankelijk. Johnny cakes zijn gefrituurde platte broodjes waar vaak kaas op gedaan worden. Pastechi’s zijn pasteitjes die doorgaans met gehakt gevuld worden, maar ook heel lekker zijn met kaas. Trek in iets verkoelends? Batido’s zijn heerlijke vers gemaakte shakes van gemalen ijs, melk en fruit naar keuze.
Wil je nou de stad verkennen én kennis maken met de rijke Curaçaose keuken, ga dan mee met de Local Food Walk: een mooie wandeling door Otrobanda langs historie & street art, met tussendoor enkele stops voor lokale gerechten, klaargemaakt volgens traditioneel recept door dames uit de wijk.
Parken en grotten
Curaçao is van oorsprong ontstaan uit vulkanisch gesteente. Dit is nog steeds te zien aan de vegetatie en bodem. Je kunt veel over het ontstaan van Curaçao leren als je naar de Hato Grotten gaat aan de noordkant van het eiland, vlakbij het vliegveld. De gidsen hier leiden je graag rond door de boven- en ondergrondse grotten. Richting Westpunt vind je het Christoffelpark, een nationaal park waar ook de Christoffelberg op te vinden is. Voor velen staat het beklimmen van deze berg op de to-do-lijst tijdens een vakantie op Curaçao. Er zijn een altijd hike trails door het park heen helemaal tot aan Nationaal Park Shete Boka, maar je kunt ook met de auto door het park heen rijden of een Jeepsafari boeken met gids. Samen met een park ranger leer je natuurlijk het allermeest. Voor een combinatie tussen al deze bezienswaardigheden kun je ook een Offroad Jeep Tour boeken, waarbij je comfortabel achterop een grote truck zit om alles goed te kunnen bekijken.
Wil je wel de Curaçaose natuur ontdekken maar heb je geen zin in de ‘gebaande paden’ in één van de parken, ga dan mee met één van de hiking tours van Ingrid.
Carnaval
Muziek en dansen zijn onderdeel van de Curaçaose cultuur. Als je van een feestje en muziek houdt, dan is het jaarlijkse carnaval ook een mooie manier om iets mee te krijgen van de lokale cultuur op Curaçao. Van ongeveer halverwege januari tot halverwege februari heb je allerlei festiviteiten waaronder de bekende Carnaval parades. Tijdens deze optochten loopt, danst en rijdt de Antilliaanse bevolking door de straten van Curaçao in prachtige kostuums, op feestelijke Tumba muziek en met mooie praalwagens. Je kunt gratis langs de carnavalsroutes gaan staan en genieten van al het moois wat voorbijkomt.
Curaçao écht leren kennen
Al deze bezienswaardigheden, festiviteiten en excursies geven je de kans om Curaçao écht te leren kennen. Maar een heel belangrijk onderdeel, misschien wel het belangrijkste, is natuurlijk de lokale bevolking. Curaçaoënaars zijn gastvriendelijk en vertellen graag over hun eiland. Dus wees niet verlegen en vraag ook de lokalen naar hun favoriete plekken, rituelen, eten en ervaringen. Dan weten we zeker dat je de Curaçaose cultuur in no time leert kennen, en zie je dat Curaçao zoveel meer te bieden heeft dan alleen maar zon, zee & strand. Maar ook dat is natuurlijk een heerlijk argument om snel naar Curaçao te vertrekken!