Met een tropisch klimaat is het heel het jaar lekker weer op Curacao. Maar soms kan het ook echt heet zijn. Hier enkele tips voor de hete dagen.
Warm weer op Curacao
Curacao heeft een tropisch savanne-klimaat. Dat geeft aan dat de temperatuur heel het jaar vrij stabiel is, zo rond de 30 graden; met gemiddelde dagtemperaturen die voor de koudste en warmste dag van het jaar nog geen 3 graden uit elkaar liggen. Maar uiteraard heb je ook wel de uitschieters. Vooral in augustus en september kan het vrij warm worden op Curacao, met temperaturen van zo’n 35°C of meer Op zich wellicht niet extreem heet, maar omdat dan doorgaans de wind er niet of maar zwakjes is, kan het wel al snel vrij warm aan gaan voelen en loop je heel de dag te zweten. Om je door de hitte te helpen enkele tips.
1- Drink ruim voldoende water
Wellicht een dooddoener, maar je moet echt veel drinken. En dan bedoelen we uiteraard niet een lekker biertje, wijntje of cocktail. Nou ja, dat mag uiteraard ook wel (niet teveel …), maar zorg ervoor dat je heel de dag een fles water binnen handbereik hebt. Drink minimaal 2 flesjes water extra per dag (flesjes van ongeveer 0,33 ltr.). Overal op Curacao zie je langs de weg de Chinese Mini-markets. Daar kun je voor een mooi prijsje volop flesjes water halen. Ben je geen fan van water drinken, neem dan gewoon gedurende de dag telkens één slokje. Je hebt bij wijze van spreken niet eens door dat je water drinkt, en toch krijg je zo voldoende water binnen.
Ga je aan de alcohol, drink dan tussendoor ook wat water. Voor het verwerken van de alcohol verbruikt je lichaam extra vocht, dus drink je er niet bij dan heb je sneller kans op een dikke kater de volgende dag met flinke hoofdpijn. Dat geldt sowieso al, als je alcohol drinkt in ‘koud’ Nederland, maar in de warmte van Curacao heb je echt extra vocht in je lichaam nodig om de alcohol te verwerken.
Kraanwater is o.k.!
Het kraanwater op Curacao is prima te drinken. Ben je net aangekomen op Curacao, laat dan in je accommodatie alle kranen een minuutje doorlopen omdat ze mogelijk al een tijdje niet gebruikt zijn en het stilstaande water daardoor een bron is voor bacteriën. Maar als dat is geregeld kun je gerust het kraanwater drinken op Curacao. Er zit wel een ander smaakje aan dan je thuis gewend bent omdat er een minimale hoeveelheid fluor inzit, maar het is helemaal veilig drinkbaar.
2- Smeer je in
Zorg ervoor dat je echt heel de dag goed ingesmeerd bent. Oók als je niet aan het strand of bij het zwembad gaat liggen. Door de weerkaatsing op de straat e.d. komt er alsnog volop zonlicht op je lichaam en zonder in te smeren zul je alsnog verbranden. Oók als je heel de dag onder een palapa/parasol in de schaduw zit. Ga je het water in om af te koelen, denk er dan aan om erna als je opgedroogd bent weer opnieuw in te smeren (ook als je ‘watervaste’ zonnebrandcreme gebruikt). Het sterke zonnetje is, zeker voor de witte en dunne huid van de gemiddelde Nederlandse toerist, echt gevaarlijk. Je zult niet de eerste zijn die denkt “mwoahh…. het kan nog wel even zonder insmeren….” en eind van de dag met letterlijk de blaren op je lichaam zit.
Koraalvriendelijke zonnebrandcreme
Ongetwijfeld zul je op Curacao ook de zee in duiken om even af te koelen, zeker als het zo warm is. Helaas is de gemiddelde zonnebrandcreme (die altijd wel in meer of mindere mate van je lichaam gespoeld wordt) schadelijk voor het milieu en met name het koraal in de zee van Curacao. Vandaar het verzoek om te kiezen voor koraalvriendelijke zonnebrandcreme. Curacao en de natuur zijn je dankbaar!
Zonwerende kleding
Denk ook aan geschikte kleding en accessoires. Bij voorkeur licht gekleurde en los vallende kleding. Een hoed of pet, een goede zonnebril, etc. Wil je lekker het water op voor langere tijd, dan is een UV-werend shirt geen overbodige luxe. Een gewoon t-shirtje aantrekken is beter dan niets, maar de zon komt makkelijk door een nat t-shirt en dan verbrand je alsnog. Door de afkoeling van het water en -meestal- een licht briesje op zee merk je er niets van dat je tijdens het snorkelen enorm je rug aan het verbranden bent. Met een UV-shirt voorkom je een hoop ellende.
3- Uit de zon
Natuurlijk ben je o.a. naar Curacao gegaan voor het heerlijke zonnetje, maar probeer af en toe wel de zon te vermijden. Zorg dat je op het strand of bij het zwembad een palapa of parasol hebt om onder te kunnen schuilen. Of ga in de middag boodschappen doen in de supermarkt of shopping mall Sambil. Dan ben je heerlijk uit het zonnetje en in een verkoelende airco.
Ook kun je een binnen-activiteit gaan doen. Bv. een tour bij de Blue Curacao-distilleerderij (Landhuis Chobolobo), met een echte onderzeeër tot 200 mtr. diep de zee in, of ga een meerdaagse duikcursus doen waarbij je heel de dag steeds het water in gaat.
4- Doe rustig aan met de airco
Hoe lekker is het om op je hotelkamer of in je appartement de airco op een temperatuurtje van zo’n 18°C te zetten en dag en nacht te laten draaien zodat het altijd heerlijk koel thuis komen is? Tsja… misschien wel lekker, maar doe het toch maar niet. Om te beginnen is gebruik van de airco vrij prijzig op Curacao, Het komt al snel op zo’n € 15 per airco per 24 uur dat die aanstaat. Controleer ook heel goed de voorwaarden. Zeker bij de wat kleinere accommodaties heb je meestal niet onbeperkt stroomgebruik erbij. Dus dan kan het nog wel eens schrikken worden als je aan het einde van een heerlijk koele vakantie de rekening krijgt.
Maar het is vooral voor jezelf ook niet prettig om vanuit een “ijskoude” kamer de enorme hitte buiten in te lopen en andersom. Juist dan zul je al snel weer enorm gaan zweten door het grote verschil in (gevoels)temperatuur. Zet de airco alleen aan als je thuis bent en houd de airco, ook ’s nachts, bij voorkeur op zo’n 23 graden. Dat lijkt misschien nog enorm warm als je het vergelijkt met de verwarming thuis die je in de winter echt niet op 23 graden gaat zetten want dan is het ook veel te warm. Maar in vergelijking met de temperatuur buiten van 30+ graden is die 23 graden helemaal lekker. Koel genoeg om het binnen lekker fris te hebben, warm genoeg om niet direct een enorme klap van de warmte te krijgen als je naar buiten loopt.
Overbelasting stroomnetwerk
Daarbij is nog een ander argument om niet volop de airco aan te laten. Het stroomnetwerk op Curacao is redelijk storingsgevoelig en heeft een beperkte capaciteit voor heel het eiland. Eén ding is zeker: het netwerk is er niet op voorbereid dat op warme dagen iedereen heel de dag de airco volop aan heeft staan. Dan zal het netwerk overbelast raken en uitvallen. En zeker met het warme weer zal toch al meer, fors meer, gebruik worden gemaakt van zo’n stroomvreter als een airco. Alle beetjes helpen om uitval van de stroom te voorkomen, dus zet gewoon de airco uit als je je accommodatie verlaat. Als je hem bij thuiskomst aanzet is het echt binnen enkele minuten heerlijk koel.
5- Do as locals do!
Misschien wel de beste tip: neem het gedrag van de lokale bevolking over. Niet voor niets zullen zij met dit extreem warme weer uit de zon blijven. Ze trekken naar het strand voor verkoeling, maar kruipen wel onder een palapa. Ze doen rustig aan en maken zich niet al te druk. Ga niet eigenwijs toch vol in de zon lopen, doe rustig aan. Poko poko, zoals het op z’n Papiaments gezegd wordt.
6- Zorg voor elkaar
Jij hebt nu deze tips gelezen en zult ze in meer of mindere mate opvolgen, maar dat betekent niet dat iedereen deze tips kent. Let een beetje op bij de mensen om je heen. Maak gerust iemand wakker die in het zonnetje in slaap is gevallen en flink ligt te verbranden. Deel gerust wat water met iemand die er flink dorstig uit ziet. Zie je zwerfhonden langs de weg, stop gerust om een bakje water voor ze neer te zetten. Kortom: zorg voor elkaar. Of je nou local of toerist bent, last van de hitte hebben we allemaal.