Penshonado Curacao - genieten

Penshonado op Curaçao

Heeft u een leven lang hard gewerkt, bent u wel klaar met alle drukte in Nederland en zou u in een lekker warm klimaat willen gaan genieten van het leven? Dan is Curaçao mogelijk zeer interessant met de Penshonado-regeling.

Penshonado-regeling op Curaçao

De penshonadoregeling is een regeling die voor inwoners van Curaçao een belastingvoordeel kan opleveren voor buitenlandse inkomsten. De kern van de regeling is dat onder bepaalde voorwaarden inkomsten uit het buitenland tegen een tarief van 10% (exclusief sociale premies) kunnen worden belast. Ook kan er gekozen worden om een forfaitair buitenlands inkomen van NAf 500.000 te belasten tegen het normale tarief, ongeacht het werkelijk genoten inkomen. Er kan door een van de huwelijkspartners gekozen worden om de regeling te gebruiken, terwijl de andere partner geen gebruik maakt van de regeling.

Definitie

De definitie van het begrip Penshonado-regeling (of Pensionado of Rentenier) door Curaçao is als volgt: “Een penshonado/rentenier is een Nederlander of vreemdeling die de fiscale voordelen wil genieten van de penshonado/renteniers- wetgeving en -status. Deze wet is bedoeld om het voor vermogende personen aantrekkelijk te maken zich op Curaçao te vestigen. Zodoende wordt de economie gestimuleerd door bijvoorbeeld de aankoop van huizen en andere investeringen.

Voorwaarden Penshonado-regeling

Om gebruik te kunnen maken van de Penshonado-regeling moet u aan alle volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent 50 jaar of ouder op het moment van inschrijven in bevolkingsregister van Curaçao;
  • U moet ten minste 60 maanden aaneengesloten buiten Curaçao gewoond hebben;
  • Binnen 2 maanden na inschrijving in het bevolkingsregister dient u zichzelf aan te melden bij de inspecteur der Belastingen als penshonado;
  • U moet binnen 18 maanden na inschrijving in het bevolkingsregister een woning voor eigen gebruik met een minimale waarde van NAF 450.000 op Curaçao bezitten. Deze woning mag niet verhuurd worden. Indien u een beschermd monument in eigendom heeft met een minimale waarde van NAF 450.000, mag dit wel verhuurd worden. Indien u het verhuurt mag deze periode niet langer dan 4 maanden per jaar zijn;
  • U mag geen dienstbetrekking, zelfstandig beroep of overige werkzaamheden uitvoeren op Curaçao.
    Uitzondering: wanneer u inkomsten uit een arbeidsverhouding heeft met een vennootschap, waarvan u voor tenminste 40% (on)middellijk aandeelhouder bent of u heeft inkomsten als commissaris uit een op Curaçao gevestigde vennootschap, komt u nog steeds in aanmerking voor de penshonado-regeling. Deze inkomsten vallen alleen wel onder het reguliere tarief. Het is daarnaast ook toegestaan passieve inkomsten, bijvoorbeeld uit onroerend goed, te hebben.
penshonado curacao geniet van het leven

Inkomsten onder Penshonado-regeling

Welke inkomsten vallen onder de Penshonado-regeling?

  • Inkomsten van een bestaande (bijvoorbeeld bij piloten) of vroegere dienstbetrekking of van andere werkzaamheden die door u zijn of worden verricht buiten Curaçao, bijvoorbeeld een pensioenuitkering uit Nederland. Hieronder meer.
  • Inkomsten uit een door u uitgeoefende onderneming mits u deze onderneming niet op Curaçao drijft maar bijvoorbeeld door middel van een vaste inrichting, vaste vertegenwoordiger of een gemachtigde. Denk hierbij aan een in Curaçao opgerichte eenmanszaak die uitgeoefend wordt in het buitenland;
  • Inkomsten van buiten Curaçao gelegen onroerende zaken (indien deze volgens een verdrag niet belastbaar zijn in het buitenland);
  • Inkomsten van schuldvorderingen en banktegoeden, behalve hypothecaire leningen die gevestigd zijn op onroerende zaken die op Curaçao gelegen zijn. Schuldvorderingen die u heeft op een op Curaçao woonachtig natuurlijk persoon of een op Curaçao gevestigde onderneming vallen evenmin onder de penshonadoregeling;
  • Inkomsten van winstaandelen uit een buitenlandse onderneming, bijvoorbeeld inkomsten uit een VOF;
  • Inkomsten uit aandelen of winstbewijzen afkomstig van een in het buitenland gevestigde NV, BV of ander soort buitenlands rechtspersoon (bijvoorbeeld dividenden van een Nederlandse B.V.);
  • De winst van de verkoop van de tot een aanmerkelijk belang behorende aandelen of winstbewijzen van een in het buitenland gevestigde NV, BV of ander soort buitenlands rechtspersoon;
  • Inkomsten van rechten op periodieke uitkeringen die u ontvangt van een buitenlandse schuldenaar, bijvoorbeeld alimentatie;
  • De rente begrepen in de kapitaaluitkering uit een levensverzekering die u ontvangt van een buitenlands natuurlijk rechtspersoon.

Bij deze inkomsten kan het verdrag bepalen dat de heffingsbevoegdheid toekomt aan het land waarin de inkomsten zijn ontstaan. Het kan zijn dat deze heffingsbevoegdheid wordt beperkt en dat Curaçao over het overige mag heffen. Het deel dat in Curaçao belast wordt kan onder de penshonadoregeling vallen. Het kan zijn dat over deze inkomsten in het buitenland dus wel nog belasting betaald dient te worden.

Pensioen onder de Penshonado-regeling vs. BRNC

Naast de Penshonado-regeling is er ook de Belastingregeling Nederland-Curaçao (BRNC). Hoe verhouden die regelingen zich tot elkaar?

  • Het land waar het pensioen is opgebouwd, heeft het recht om maximaal 15% inkomstenbelasting te heffen over pensioenuitkeringen. Overdracht of afkoop van pensioenen mag onbeperkt belast worden door Nederland. Curaçao verleent hiervoor een vermindering; 
  • AOW is te allen tijde belast in Nederland. Curaçao verleent een vrijstelling in de inkomstenbelasting hiervoor. Let op, de AOW dient zowel in Nederland als op Curaçao opgegeven te worden in de aangifte inkomstenbelasting;  
  • Nederland behoudt heffingsrecht over pensioenen opgebouwd uit een publiekrechtelijke dienstbetrekking. Mocht het pensioen gedeeltelijk uit een publiekrechtelijke dienstbetrekking bestaan wordt na rato van het aantal jaren het heffingsrecht verdeeld.

Keuzemogelijkheid

Zoals eerder genoemd is er een keuzemogelijkheid waarbij u kunt kiezen of u uw gehele buitenlandse inkomen tegen het penshonadotarief van 10% wilt belasten, of een forfaitair inkomen van NAf 500.000 aangeeft. Het forfaitaire inkomen wordt belast tegen het normale tarief. Als u hiervoor kiest kunt u geen gebruik maken van de bepalingen ter voorkoming van dubbele belasting van de belastingverdragen die Curaçao gesloten heeft. U heeft dus geen recht op voorkoming van dubbele belasting. Dit wil zeggen dat wanneer u belasting in Nederland betaalt, Curaçao over dezelfde inkomsten inkomstenbelasting kan heffen.
Bij het indienen van uw aangifte maakt u een keuze tussen de twee opties. Als u voor de optie kiest waarbij de werkelijke inkomsten belast worden tegen 10% kunt u pas na drie jaar uw keuze wijzigen naar de optie met het forfaitaire inkomen.
Let op: in sommige gevallen kan het voordeliger zijn om geen aanspraak te maken op de regeling. Bij geringe buitenlandse inkomens biedt de eerste schijf van het reguliere tarief (in 2024) in combinatie met de basiskorting en andere eventuele aftrekposten wellicht een gunstiger tarief dan de regeling.

Genieten met familie

Beëindiging van de Penshonado-regeling

Als u in een jaar inkomsten ontvangt uit lokale dienstbetrekkingen bij een werkgever waarin u een aandelenbelang heeft van minder dan 40%, zelfstandig beroep of overige werkzaamheden, dan vervalt voor dat jaar uw recht op de toepassing van de penshonadoregeling. Uw volledige inkomen wordt dan belast tegen het normale tarief.
Indien u twee opeenvolgende jaren inkomsten geniet zoals hierboven benoemd, vervalt het recht op de penshonadoregeling in zijn geheel. Wanneer u uw belastingaangifte twee opeenvolgende jaren onvolledig en/of niet op tijd heeft ingediend vervalt de regeling. 
Ook wanneer u gedurende een periode van 6 maanden geen woning met een minimale waarde van NAf 450.000 voor eigen gebruik in eigendom heeft, vervalt de regeling eveneens.

Meer informatie

Helaas is de gedetailleerde informatie over de Penshonadoregeling op Curaçao wat beperkt. Naast de website van de Belastingdienst, is ook enige informatie op te halen op de website van het Curaçaohuis. De website van de Vereniging van Penshonado’s biedt ook de nodige informatie, zo ook de website van de Curaçaose Immigratiedienst (Toelatingsorganisatie). Echter niet al deze websites lijken volledig bijgewerkt met de laatste aanpassingen in de regeling.

Advies voor Penshonado’s

Uiteraard kunt u alle details zelf gaan uitzoeken, maar we adviseren om hier een partij voor in te schakelen die hier al de nodige ervaring mee heeft; die volledig op de hoogte is van alle (belasting)regels op Curaçao. Al is het alleen maar omdat de details van de regeling regelmatig wijzigen.

SmitsVandenBroek

De expert in Nederland die alles weet van de Penshonado-regeling op Curaçao is SmitsVandenBroek Adviseurs | Accountants. Vanuit hun kantoor in Weert zijn ze de specialist op dit gebied voor heel Nederland. Daarbij hebben ze als grote voordeel dat ze een nauwe samenwerking hebben met WB Accountants | Belastingadviseurs op Curaçao. Dus in Nederland wordt u geholpen door SmitsVandenBroek Adviseurs | Accountants, en na uw verhuizing naar Curaçao kan dit naadloos overgenomen worden door WB Accountants | Belastingadviseurs. Hierbij zullen zij achter de schermen de overdracht van uw dossier voor u verzorgen.

Vrijblijvend contact

Heeft u mogelijk interesse om zich als Penshonado op Curaçao te vestigen, dan kan het geen kwaad om in contact te komen met SmitsVandenBroek Adviseurs | Accountants. Als u onderstaand formulier invult dan zult u binnen enkele dagen -geheel vrijblijvend & gratis- benaderd worden door één van de medewerkers van SmitsVandenBroek.

Bovenstaande informatie is tot stand gekomen met medewerking van experts op dit gebied, SmitsVandenBroek Adviseurs | Accountants, IQ-EQ en WB-Accountants | Belastingadviseurs. Zij kunnen u helpen als u als op Curaçao wilt gaan wonen en gebruik wilt maken van de Penshonado-regeling. Met vestigingen op Curaçao en in Nederland kunnen zijn u bij het gehele traject op basis van persoonlijk contact begeleiden.

Smitsvandenbroek accountants adviseurs
IQ EQ
WB Accountants Belastingadviseurs Curacao