ondernemen op curacao

Ondernemen op Curacao

Veel mensen dromen ervan: naar Curacao emigreren en daar een eigen bedrijf beginnen. Maar ja, daar komt nog wel wat bij kijken. Wat zijn de uitdagingen en waarom kan ondernemen op Curacao heel interessant zijn?

Emigreren én een bedrijf starten

Het is wel een mooie uitdaging: je emigreert naar de Caribbean, dus je krijgt sowieso al een compleet ander leven. En dan ook nog een onderneming opzetten, in een (economische) omgeving waar je niet alles van weet. Dat kan een mooi nieuw leven zijn! Het zal vrijwel zeker niet zonder hobbels verlopen, maar de mogelijkheden voor een succesvol bedrijf zijn er zeker.

Waarom ondernemen op Curacao?

Er zijn meerdere redenen om een bedrijf te starten op Curacao:

1- Kansen

Curacao biedt volop kansen voor ondernemers die kennis, kunde & inzet meebrengen naar het eiland. Natuurlijk zul je in de ene branche meer concurrentie hebben dan in de andere, maar over het algemeen kun je wel zeggen dat er in elke branche op Curacao nog mogelijkheden zijn, áls je maar hard er voor wilt werken.

2- Hub voor de regio

Curacao is een ideale locatie als je internationaal wilt ondernemen in de regio. Voor de Caribbean, maar ook voor Noord- en Zuid-Amerika, is Curacao een meer dan prima plek om een bedrijf te starten of een nieuwe vestiging van je bestaande onderneming te openen. O.a. door de haven en goede vliegverbinding met vrijwel alle landen in de regio zit je qua logistiek op een toplocatie op Curacao.

3- Economische situatie

Ondanks dat de economie van Curacao momenteel in een dipje zit, is het voor de regio één van de best ontwikkelde economieën. Het bankenstelsel is degelijk, de munt (Antilliaanse Gulden) is stabiel en over het algemeen is het niveau van medewerkers hoog. Dat laatste komt vooral doordat velen na de middelbare school voor studie naar Nederland of de Verenigde Staten gaan.

4- Tijdsverschil + loonkosten

Curacao is een ideale locatie voor bedrijven die in Nederland vooral ook ‘s avonds bereikbaar moeten zijn (denk aan call centers). Als het in Nederland avond is, is het op Curacao nog midden op de dag. Dus je betaalt geen extra opslag op het salaris voor het werken in de avond. En daarbij zijn de loonkosten op Curacao sowieso al lager dan in Nederland, dus je profiteert optimaal.

5- Belastingvoordeel

Als land wil Curacao graag buitenlandse ondernemers overhalen om op Curacao een bedrijf te starten. Speciaal hiervoor is de fiscale wetgeving ontwikkeld waardoor je als bedrijf weinig of zelfs geen belasting betaalt. Uiteraard zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden, maar als je daar al bij het opzetten van je bedrijf rekening mee kunt houden, dan is daar in veel gevallen vrij makkelijk aan te voldoen.
Meer over belastingvoordeel op Curacao

Hoe is de administratie van bedrijven op Curacao geregeld?

Het Centraal Bureau voor Statistiek van Curacao heeft in 2014 een bedrijventelling/bedrijven census gedaan, met als centrale thema hoe bij de bedrijven op Curacao de administratie wordt geregeld. Hieruit kwam o.a. naar voren dat bijna de helft van de kleine, middelgrote en grote bedrijven op Curacao hun administratie uitbesteedt aan een accountant.

Onderneming starten op Curacao: uitdagingen

Wat kunnen de uitdagingen zijn wanneer je op Curacao een bedrijf gaat beginnen?

Vergunningen
Heb je bepaalde vergunningen nodig, dan kun je in een langdurend traject terecht komen. Sowieso is het al een uitdaging om er achter te komen of je ergens wel of geen vergunning voor nodig hebt, want de medewerkers van de officiële instanties zijn niet altijd allemaal even goed op de hoogte van alle regeltjes. Zo kun je een B&B niet zomaar overal starten want het moet maar net mogen vanuit het bestemmingsplan.

Bankrekening aanvragen
Op Curacao zijn de banken vrij strikt bij het openen van een zakelijke bankrekening. Dit is m.n. omdat men zwart geld, witwassen, geld uit criminele activiteiten, etc. zo goed mogelijk buiten de deur wil houden. Houd er rekening mee dat dit traject soms wel enkele maanden kan duren en dat je echt volledig “met de billen bloot” zal moeten door heel veel (financiële) gegevens aan te leveren.

Wet- & Regelgeving voor (nieuwe) ondernemers
Uiteraard kent Curacao, net als Nederland, verschillende bedrijfsvormen. Eenmanszaak en B.V. zijn de meest voorkomende vormen, maar er zijn ook enkele unieke bedrijfsvormen op Curacao die speciaal er op gericht zijn om het voor bedrijven van buiten Curacao financieel aantrekkelijk te maken zich op Curacao te vestigen. Het is dus zeker van belang om je hierbij goed te laten voorlichten, zodat je de juiste keuze maakt.

Lage winstbelasting

Als je aan de juiste voorwaarden voldoet betaal je als onderneming weinig winstbelasting. Waar je in Nederland een Vennootschapsbelasting van 16,5% of 25% betaalt, kan dat op Curacao minder dan 5% zijn.
Uiteraard kan niet elk bedrijf zomaar in aanmerking komen voor deze regeling. Als je aan de voorwaarden voldoet, dan mag je van deze regeling gebruik maken.

Meer weten over ondernemen op Curacao?

Vraag geheel vrijblijvend meer informatie aan over het starten van een onderneming op Curaçao via onderstaand formulier.

Ondernemen op Curaçao

"*" geeft vereiste velden aan

Contactpersoon*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bovenstaande informatie is tot stand gekomen met medewerking van experts op dit gebied: SmitsVandenBroek Adviseurs | Accountants, IQ-EQ en WB-Accountants | Belastingadviseurs. Zij kunnen u helpen als u wilt ondernemen en/of investeren op Curaçao. Met vestigingen op Curaçao en in Nederland kunnen zijn u bij het gehele traject op basis van persoonlijk contact begeleiden.

Smitsvandenbroek accountants adviseurs
IQ EQ
WB Accountants Belastingadviseurs Curacao